Artisterna som kommer att uppträda på Tidaholms bluesfestival 2021

Den 27-28 augusti kommer vi att genomföra Tidaholms Blues Festival 2021. Naturligtvis följer vi folkhälsomyndighetens beslut om pandemin noggrant.

Artisterna som kommer att uppträda presenteras här: 

THE BLUE BENDERS

Har Svensk Blues egentligen någon framtid? Det självklara svaret hittar ni hos front-trion i The Blue Benders och svaret är ett rungande JA! Med en ålder på blott 17 år låter och framträder dom på ett sätt som får en att häpna och undra vad man själv gjorde när man var just sjutton. Med tanke på att grabbarna fortfarande måste göra läxor så är det helt enkelt häpnadsväckande vilken nivå dom redan håller!         

Vilka är då dessa tre? 

Sverige har törstat efter en ny gitarrgud som kan fylla Roffe Wikström & Sven Z’s jättestora Bluesdojjor, å helt plötsligt dyker Edvin Öström upp med sitt hårsvall & utsvängda brallor likt en tonårs-Hendrix eller en Stevie Ray i vikingaskepnad…det här kan bara gå på ett sätt gott folk och det är spikrakt upp bland stjärnorna!  

Tänk er en man som har alla ingredienser som krävs för att besitta en kraftfull scenpersona, lika delar energi, närvaro, moves & en kraftfull röst – typ musikalstjärnan Rennie Mirro. Tänk er sen att Rennie får en son, skruva sen upp och fördubbla alla ovan nämnda ingredienser och släpp ut honom som frontman i ett Bluesband och ni har Samson Mirro

Morris Malek är tredje kuggen som med ”full i fan” i blicken och sitt krulliga hårsvall skiter högaktningsfullt i regler, notpapper, jantelag & frisyr. Här är det en avslappnad no bullshit approach till gitarrliret som gäller och han gör det med en kaxighet och självklarhet som borde vara omöjlig att ha hunnit skaffa sig vid den åldern! 

Rytmsektionen som försöker upprätthålla någon form av ordning i de bakre leden består av Karl Ivert på ståbas som också han trots sina blotta 25 år redan tagit sjumilakliv mot Sverigetoppen när det gäller Blues & Roots basister. Bakom trummorna sitter ankaret och åldermannen i sammanhanget och håller ett vakande öga på galenskaperna framför honom. Tommy Moberg känd från Trickbag (samt ett dussin andra band) & Bluespodden manar på med både glada tillrop och verbala lavetter 

Mina damer & herrar, vi ger er The Blue Benders

Edvin Öström – Gitarr  

Morris Malek – Gitarr 

Samson Mirro – Sång 

Karl Ivert – Bas 

Tommy Moberg – Trummor 

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=iCRmD-VUpRg

En till:

https://www.youtube.com/watch?v=fr8b0gCnt7M

_________________________________________________________________

JENNY BOHMAN ROOT REVUE (S)

Den 6 oktober 2006 hade Dusty Road Blues Förening sitt absolut första arrangemang. Då kom Jenny Bohman till Tidaholm och underhöll oss. Jenny finns inte med oss längre, hon gick bort i november 2010.

Den 15 november 2020 var det 10 år sen Sveriges Bluesdrottning Jenny Bohman gick bort. Jenny var en av Sveriges främsta bluesartister och hann under sin karriär beröra tusentals lyssnare med sin självklara röst, sitt munspel och gitarrspel. Hon medverkade i Monaco Blues Band, Little Jenny And The Blue Beans och även sitt egna band som spelade låtar från hennes soloskivor.

För att hedra Jennys minne beslutade några av dem, som på något sätt hadde en koppling eller inspirerats av henne, att spela in en hyllningsskiva till minne av Jenny och hennes låtskatt. Jenny Bohman Revue är en hyllning till Jenny och hennes fantastiska låtskatt!

Bandet består av:

Lisa Lystam sång, munspel

Ida Bang sång, keyboard

Tove Gustavsson sång, gitarr, slagverk

Andreas Ryman gitarr

Surjo Benigh bas, kör

Kjell Gustavsson trummor, kör

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=KOW_9H7QELs

_________________________________________________________________

LISA LYSTAM FAMILY BAND (S)

Lisa Lystam Family Band har stigit som en raket sedan debuten för en handfull år sedan.

Ett tungt och tajt band som imponerat stort både i Sverige och utanför dess gränser. Dom fann bluesen och gjorde den till sin egen. Kryddad med roots-rock´n´roll. De har prisats utav såväl publik som kritiker för förmågan att tänja på dess gränser. De gjuter nytt liv i den, men med den blå kärnan ständigt närvarande. Lisas röst har kraft och driv, men även en känslighet som håller musiken dynamisk och i ryggen har hon som vanligt:

Fredrik Karlsson – Guitar

Matte Gustafsson – Guitar

Johan Sund – Bass

Patrik Thelin – Drums

Tillsammans har det gjort hundratals konserter och festivaler (bland annat Sweden Rock Festival, Peace and Love och Notodden Bluesfestival) och imponerat på publik med Blues, Roots och Rock i och utanför Sveriges gränser. Lisa Lystam och hennes band är i världsklass.

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=1FrKCCADmEM

_________________________________________________________________

AMONG LYNX (S)

Munspelet ylar över slidegitarren. Kontrabasen får marken att skaka. Sången både river och smeker. Among Lynx är roots, rock och svett.

Musiken andas blues, 70-tals hårdrock och poppig nutidsrock med riffig gitarr och ylande munspel. Med en klassisk blues-sättning bestående av slidegitarr, kontrabas, munspel, sång och trummor strävar bandet mot att blanda gammalt och nytt och därigenom verka för utveckling och bredd inom genren. En av bandets visioner är att utmana rådande fördomar om blues- och rockgenren och verka för en mer jämställd musikscen.

Det svenska rootrock-bandet Among Lynx är ett band i tiden med kraftfulla feministiska texter och en musikalisk käftsmällsattityd. Deras musik tar dig på en resa genom trånga gränder och storstadens smutsiga avenyer, till övergivna landsvägar i den amerikanska södern, till drömska landskap och frodiga urskogar. Among Lynx lämnar ingen oberörd. Med en rå kaxighet spelar Among Lynx efter devisen ”tungt, svängigt och smutsigt”. Genom att experimentera med gammalt och nytt, rock och pop, så skapar de briljanta musikerna en ny bluesdoftande pop-genre.

Moa Brandt – gitarr, sång
Elin Öberg – munspel, sång
Evami Ringqvist – sång, slagverk
Tove Brandt – bas, sång
Amanda Savbrant – trummor

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=1FrKCCADmEM

_________________________________________________________________

PONTUS SNIBB’S WRECK OF BLUES (S)

Wreck of Blues har två uppmärksammade album och en lång rad bejublade spelningar, både i Sverige och internationellt, bakom sig.

Pontus är också känd från AC/DC-rockande Bonafide, där han sjunger och spelar gitarr och som trummis i Jason and Scorchers samt en hel drös band och projekt till. Nu är han här igen med bluesbandet Wreck Of Blues där även farsan Håkan Nyberg (Nationalteatern, Solstollarna med flera) sitter bakom kaggarna och stabile Kalle Johansson trakterar den stadiga basen.

Dom spelade på Saga på förra årets lilla festival, och nu får vi ännu en chans att få uppleva denna blytunga bluestrio i absoluta toppklass! Vi är väldigt glada att få tillbaka Pontus Snibb’s Wreck Of Blues till Tidaholm.

Pontus Snibb (Bonafide, PS3, Ringo Franco mfl) – sång & gitarr

Håkan Nyberg (Nationalteatern) – trummor

Kalle Johansson (Richard Lindgren Band) – bas

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=J4BtWOPg4ro

_________________________________________________________________

THORBJØRN RISAGER & THE BLACK TORNADO (DK)

Här får ni serverat en unik musikupplevelse, samt en fantastisk scenshow.

Danmarks främsta musikexport idag och av många ansetts som Europas bästa bluesband.

Nu har bandets funnits i 17 år och verkligen etablerat sig som ett internationellt band av högsta kaliber. Gruppen har en stor och trogen stampublik både i Sverige, Danmark och Tyskland och på sistone även i England.

Det som gör Thorbjørn Risager och The Black Tornado unika förutom Thorbjørns ”lager than life voice” och sin starka dynamsika scenshow är sättet som de blandar element från en handfull genrer – blues, rock, soul, roots, americana, och funk. De kokar helt enkelt en ”soul stew” där de använder sitt alldeles egna och unika recept. De har serverat den på ca 850 konserter i 21 länder och även på 11 plattor och de fortsätter outtröttligt att turnera och skriva nya låtar.


Bandet består av:
Thorbjørn Risager – Vocals giutar
Emil Balsgaard – Piano, Organ, Wurlitzer
Peter Skjerning – Guitars
Kasper Wagner – Alto sax, Tenor sax, Batitone sax
Hans Nybo – Tenor sax
Peter W Kehl – Trumpet, Flegelhorn, Trombone, Sousaphone
Sören Böjgaard – Bass, Barithone Guitar, Synth
Martin Seidelin – Drums, Percusision

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=Vj38jjVMIFM

_________________________________________________________________

TRICKBAG (Sv Fi Uk)

Sveriges främsta bluesexport med åtskilliga turnéer i Kalifornien, Chicago och övriga Europa.

Trickbag är det enda europeiska band som två gånger blivit inbjudna till prestigefyllda Doheny Blues Festival i USA (2012 och 2015) där de sammanlagt uppträtt för inte mindre än 30.000 personer! Vare sig det handlar om Blues, Rock n´Roll, Rhythm n´Blues eller Soul så levererar detta band alltid, och live är dom en explosiv akt där bandmedlemmarna alltid går upp på scen med maximal energi. Tidaholm, man kan inte stå still… Och vi låter väl legendarerna säga sitt. Imponerande 27 år har de underhållit med sin råa svängiga blues.

Tommy Moberg Sång

Lars Näsman Bas & sång

Fredrik Von Werden Piano

Johan Svensson Trummor

Tomi Leino Gitarr

Steve ”West” Weston munspel

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=Vj38jjVMIFM

_________________________________________________________________

DANIEL ERIKSEN & STIG SJÖSTRÖM (N)

Bluesinspelningskonstnären och låtskrivaren Daniel Eriksen är mest känd för sin hisnande skicklighet på slidegitarren. Genom engagemang och 25 år av obeveklig turné över hela världen har Daniel Eriksen byggt upp ett rykte som en stor sildegitarrist och bluesartist.

Hans stil med smutsiga Mississippi-delta-blues, influerad av New Orleans-rytmer, gospel och boogie, har gett honom många fans runt om i världen. Förutom att ha studerat de gamla glidemästarna som Mississippi Fred McDowell och Blind Willie Johnson, har Eriksen lärt sig själv från moderna mästare som Roy Rogers, John Mooney och Bob Brozman. Sedan han växte upp norr om polcirkeln kallar han sin musik ”Arctic Slide”.

Daniel har mottagit många utmärkelser som Spellemannsprisen 2014 och 2020 (Blues Album of the Year), The NBF Blues Award 2015 (Blues Artist of the Year) och 2: a plats vid The International Blues Challenge i Memphis, Tennessee januari 2018, i tävling med nästan 100 fantastiska akter från hela världen. Hans album ”Narrative Boogie” nominerades till årets akustiska bluesalbum vid 2018 Blues Blast Music Awards.

Som turnerande musiker har Eriksen spelat med fina artister som Lazy Lester, Rick Danko, Fiona Boyes, John Mooney & Bluesiana, Lightnin ’Malcolm, Eden Brent, Bill Abel, Grayson Capps och fungerat som öppningsakt för BB King, The Yardbirds och John Mayall.

Med sig till Tidaholms bluesfestival har Daniel sin långvariga partner, Stig Sjøstrøm. Han är ett galet fyrverkeri på trummor och percussion.

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=X96RRSTvVmo

En till:

https://www.youtube.com/watch?v=455atJEb154

_________________________________________________________________

EVA AND THE BLUE BOYS (S)

Ett skönt gäng från Göteborg. Vinnare av Skandinavien Blues Contest 2019 anordnat av Mönsterås Blues & Roots.

Eva & The Blues Boys bjuder på spännande och fräscha tolkningar av klassiker hämtade från Chicago- och Delta-bluesens rika låtskatt. Som vinnare av juryns och publikens pris på Mönsterås Blues Challenge 2019 fick de juryns motivering: ”Med en sång som berör, stor musikalitet, spelglädje och fin publikkontakt.” Musiken rör sig inom soul, gospel, rock och rhythm & blues. Även vinnare av Dusty Road Blues Challenge 2018.

Bandet förmedlar ett modernt bluessound med känsla, dynamik, nerv och sväng där sången får ta plats! Eva tolkar sina kvinnliga förebilder med en stark övertygelse, influerad av musiker som Beth Hart, Susan Tedeshi, Janiva Magness och Sue Foley!

Bandmedlemmar:

Eva Karlefjärd – sång

Bosse Hansson – hammondorgel

Lollo Johansson – gitarr

Conny Sävmo – bas

Kent Helgesen – trummor

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=f8rjsHaKztA&list=PLlTZp5c3SqW5Y0tEdBbf53ONo7YP6_wQs&index=1

_________________________________________________________________

BLUE SOULUTION (S)

Detta är Stockholmarna som blev vinnare av Dusty Road Blues Challenge 2019. Våran style är Old School Chicago, säger Matte Rosén i Blue Soulution. Efter att ha sett och lyssnat på bandet på Järfälla Jazz-festival i Kallhäll, skrev Bo Majling så här i bluesmagasinet Jefferson:

Vi fick höra ett set där tonvikten mestadels låg på låtar som både i tradition, sound och komponerande härstammade från 1950/60-talet. Nivån sattes direkt med inledande Eddie Taylors Chicagoklassiker, tolvtaktaren ”Bad boy”. Fina solon direkt från ”Harmonica Mats” och Hannes. På den vägen fortsatte det med bra versioner av Jimmy Rogers ”Walkin´ by myself, Big Walter Hortons ”Have a good time”, Little Walters ”Everything´s gonna be alright”, Frank Frosts ”My back scratcher” och Eddie Taylor igen i ”Big town playboy” – för att nämna några låtar. Bland de nyskrivna alstren fanns en smått humoristisk låt skriven av Steve West Weston och två från Kokomo Kings. Versionen av Kokomos ”Silicon brain” var en setets vassaste.

Blue Soulution har utvecklats med stora steg åt rätt håll sedan jag hörde dem för ett år sedan på Jeffersons jubileumskväll på Scalateaterns pub. Denna eftermiddag hade de ett ”runt” grundsväng som imponerade storligen, bra jobb av Stefan och Thomas i rytmsektionen. ”Harmonica Mats” gör skäl för artistnamnet, han blir bara vassare och vassare. Att Hannes Mellberg spelar gitarr med känsla kan lätt avgöras på hans blick och ansiktsuttryck. Han har några små effektfulla gimmicks som återkommer och gör att hans skickliga gitarrlir också blir underhållande, både för öga och öra.

Matte Rosén, sång och munspel

Hannes Mellberg, gitarr

Stefan Lindell, kontrabas

Thomas Lingman, trummor

Se video:

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=C4PcODBm4Z8&t=730s

_________________________________________________________________

HURLEY & THE BLUE DOTS (S)

Ständigt återkommande till publikens och vår glädje. Den dynamiska duon gör sällan, eller rättare sagt, aldrig någon besviken. Efter mer än 15 år tilsammans som duo har Hurley & The Blue Dots hittat precis dit de vill och med rötterna i tidigt 40-50 tal mixas det sedan ner til en gryta som blir till något alldeles extra.

Fredrich Rönnholm: Sång, trummor, maracas och munspel.

Mathias Blixt: Gitarr, sång och munspel.

Tillsammans blir det en energisk Hillybilly rhythm & blues.

Se video:

https://www.youtube.com/watch?v=pd1MbMwBJP0

_________________________________________________________________

Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.