Vintage Concert Posters utställning

Mikael Holmström ställer ut några av sina gamla konsertaffischer

” ” Musik, grafisk design, en samlarnerv och allmänt intresse för historia förenas i en jackpot! De kallas ibland ”Boxing Style Posters”. En bit kartong tryckt med stora bokstäver och tydlig design. Gjorda för att spikas upp på en elstolpe eller husvägg för att synas. Letterpress var tekniken för tryckerierna.

Globe Posters i Baltimore var störst. Hatch Show print i Nashville finns fortfarande kvar i drift. På 1960-talet kom ”Day Glow” färgen, en självlysande färgtyp som fick allt att poppa och bli ännu tydligare. Multi Acts posters från ”Biggest Show of Stars” konserterna under 1950-talet anses av samlare vara bland det vackraste som någonsin tryckts.

Att samla på gamla konsertposters från tiden före 1970 talet, kräver tålamod och ännu mer tålamod! De stora artisterna som Elvis och Beatles sålde tidigt merchandise och var big business på sin tid. Men på bred front var detta inte uppfunnet ännu. Som exempel såldes det inte en enda T-shirt under den berömda Woodstock festivalen! Det fanns nämligen ingen att köpa. Detta var 1969.

Konsertposters enda funktion, innan de fanns att köpa vid eller efter konsert, var att göra reklam för konserten som är på gång. Detta är definitionen på vad jag samlar – Original posters som är tryckta FÖRE eventet. En produkt som var aktuell i en vecka från ena helgen till den andra. Det gällde att locka folk till helgens underhållning.

Allt samlande med prisnivåer är ett resultat av tillgång och efterfrågan. I detta fall är tillgången ytterst begränsad. Till skillnad från att samla på t.ex vinylskivor, där produkten var till för att sparas, är detta något helt annat.

Det är i vissa fall enorma summor som betalas för en poster, då tillgång och efterfrågan når sin peak så att säga…

Beatles från Shea Stadium 1966 är en sådan. Beatles hade i princip inget behov av att göra reklam för sig då. Alla visste att dom var i stan ändå! Pris: 125.000 dollar

Big Bopper, Richie Valens och Buddy Holly från ”Winter Dance Party” turnén är ett annat exempel. Legendarisk trio där allt slutade med ”The day when rock’n’roll died”. Hurvida rocken och rollen lever idag är en annan fråga…. Men tillgången på en poster från den turnen är 3-6 funna exemplar, beroende på vem du frågar. Efterfrågan? Ja, det är fler än 6 personer som gärna lägger vantarna på en sådan förmodligen… Pris: 120.000 dollar

En annan eftertraktad poster som hittats under senare år, är konserten där Hank Williams var på väg till när han dog i baksätet i en Cadillac. Denna poster satte auktionsrekord under budgivning. Pris: 150.000 dollar

Elvis Presley, Rolling Stones och Jimi Hendrix är andra ”självrullande” bollar vad gäller värdeökning. Jag själv är glad för vad jag än lyckas hitta från eran innan 1970. Det är lika spännande var gång att studera design, vart den är tryckt, vilket år den är från, om det är ett orginal….osv…

Med denna bakgrund hoppas jag ni finner denna utställning intressant! Jag svarar gärna på frågor efter bästa förmåga… De flesta samlare jag stött på är från USA, Japan och andra delar av världen. Så om det finns någon likasinnad på närmare håll hade varit mycket trevligt! Enjoy!

Mikael Holmström ”

Allt om Tidaholms Bluesfestival 2022

Det här inlägget postades i Arrangemang, Festival. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.