Artisterna – Tidaholms bluesfestival 2022

Här är en presentation av banden som skall spela på Tidaholms Bluesfestival 20 & 21 maj 2022

__________________________________________________________________________

The Nick Bastard Quartet

”Nick Bastard”, aka Niklas Börjesson, sångare och gitarrist i nedlagda trion Dirty Old Bastards lockade alltid stor publik var än han lirade, på gatan, på broar, på klubbar och stora festivaler.

Efter några års paus blir det nystart när ”Nick Bastard” åter kliver upp på scenen, nu som en kvartett bestående av Peter Anderberg – trummor, Tony Ivarsson – bas, Peter Gustafsson – gitarr. – ”The Nick Bastard Quartet.”

Musikaliskt rör sig kvartetten fritt mellan genrer, med personliga tolkningar av klassisk rootsmusik och med ryggraden i tidig, ursprunglig rhythm and blues. Alltid genuint, alltid med uppfinningsrikedom, ett band som sticker ut i mängden, och med ”en av de coolaste bluesrösterna i landet.”

__________________________________________________________________________

Harmonica Hawk

Harmonica Hawk eller Håkan Ehn som han egentligen heter kommer på Tidaholms Bluesfestival att spela en soloakt med blues, boogie & rock’n’roll.

Instrumentala låtar på munspel som Whammer Jammer och Harmonica Train Boogie och låtar där sång och munspel kombineras i t ex Sweet Home Chicago och Big Boss Man. 

Håkan har 21 miljoner views och 41.000 följare på sin youtube-kanal för munspel.

Video: https://www.youtube.com/HakanEhn


__________________________________________________________________________

Freds Peck´s

Freds Peck´s är en Rock Bluestrio som har spelat tillsammans i fyra år men har massor med år på scenen i bagaget innan denna konstellationen. Detta är en Härnösandsgäng som älskar att få visa upp sin musik.

Bandet spelar gitarrbaserad musik med en tanke om att låta mycket på tre minimalistiskt är en skön tanke. Dom har släppt två liveinspelade skivor på dessa fyra år (Live in The studio) och (Try It) och ett till är klart för studion.

Bandet består av:

Joakim Bäck gitarr sång

Fredrik Bäck trummor

Morgan Sund bas


__________________________________________________________________________

C&G Blue Revue frontas av Clarisse och Gunnar Muvemba

Jazzsångerskan Clarisse Muvemba har länge sjungit i olika jazzkonstellationer, bland annat tillsammans med Bernt Rosengren. Med sin mäktiga röst har hon även körat med The Hellacopters och sjungit i Scott Morgans och Nicke Anderssons soulprojekt The Solution.

Gunnar Muvemba är i grund och botten bluesgitarrist och har hörts i många blues- och popsammanhang. I början av sin karriär som gitarrist bokades Gunnar ofta på olika klubbar som hade liveblues. Oftast gick det bra och den unge bluesmannen fick spela med ärrade veteraner som Eric Bibb och Sven Zetterberg. Han har även spelat och turnerat tillsammans med Moneybrother och Salem Al Fakir. Gunnars stil är sparsmakad, utan krusiduller och otroligt explosiv. När man minst anar det kommer det ett lick som får publiken att höja på ögonbrynen lite extra!


__________________________________________________________________________

Katie Bradley & Tom Attah

Katie Bradleys vinnande sång- och munspelsframträdanden har väckt stor uppmärksamhet på många bluesscener, och ledde redan 2012 till en nominering till British Blues Awards. Hennes mångsidighet och naturliga scenpersonlighet matchar väl med Attahs starka kombination av röst och gitarr. Detta är en sällsynt chans att se dessa etablerade soloartister uppträda tillsammans.

Redan efter deras första möte visste Katie Bradley och Tom Attah att deras djupa kärlek till musik ville gnistra i luften. Duon hyllar dom djupaste av de legendariska bluestraditionerna, men de är inte i närheten av traditionalister som försöker återskapa inspelningar av tidigare mästare, utan använder sina talanger och elektrifierande framförande av klassiska stilar för att skapa ett spännande nytt förhållningssätt till blues.

Katie och Tom har båda gjort individuella turnéer runt om i musikvärlden. De har imponerat festivalpublik i Europa och USA, genom att göra de rikaste och mest klassiska bluesstilarna till levande original 2000-talsmusik och som tar bluesen vidare framåt. Båda artisterna bidrar med unika egenskaper till duon.

Video

__________________________________________________________________________

Steve West Weston (UK)

Engelsmannen Steve West Weston är en av Europas främsta på sitt instrument munspel i bluesgenren. Han har många år inom bluesscenen bakom sig och på meritlistan finns bland annat samarbeten med The Who-sångaren Roger Daltrey och Wilko Johnson, känd från Dr Feelgood.

Weston är speciellt aktuell just nu tack vare sin hyllade nyhetsskiva West Street, som bland annat valdes till årets bästa bluespublikation av amerikanska Blues Junction. Skivan spelades in i Finland på Suprovox-studion i Högfors och Weston handplockade ett gäng nordiska musiker för skivprojektet. Det multinationella studiobandet bestod förutom av Weston själv av svensken Lars Näsman på kontrabas och finnarna Tomi Leino på gitarr och Mikko Peltola på trummor.

Weston kombinerar i sin musik element från traditionell Chicago-blues med swing och rock’n’roll och skapar en fartfylld livestämning.

På Tidaholm bluesfestival spelar han tillsammans med finska Tomi Leino Trio.

Video

__________________________________________________________________________

Tomi Leino Trio (FI)

Tomi Leino Trio är en av Finlands aktivaste och internationellt sett mest framgångsrika rootsgrupper. Ledd av sångaren, gitarristen och munspelaren Tomi Leino, som också är känd från bland annat svenska Trickbag, har bandet under de senaste 10 år spelat på stora europeiska bluesfestivaler och gjort omfattande turnéer i Skandinavien samt i Mellan-Europa.

Trion har också släppt två fina album, Get on Down och Hip Shootin’. Speciellt Hip Shootin’, inspelad live i Leinos egen analogstudio med två mikrofoner, lyfte bandet i den högsta eliten i Europa då Tysklands ledande Blues News – tidskrift gav skivan fulla sex stjärnor och valde den till månadens platta.

Trion spelar varierad och fartfylld musik med inslag av Louisiana blues och swamp samt rock’n’roll i bandets egen tappning. Tillsammans bygger trion upp en mångsidig och medryckande show som bygger på fantastiskt samspel, minimalistisk enkelhet och dansanta grooves.

Uppsättning

Tomi Leino – sång, gitarr, munspel
Jaska Prepula – bas, gitarr, sång
Mikko Peltola – trummor


www.tomileino.com

__________________________________________________________________________

Erika Baier (S)

Erika Baier har en stark emotionell koppling till blues, vilket är tydligt i hennes musikaliska uttryck. Erika har skrivit musik i flera år och släppte sin första singel ”For granted” 2016. Efter det har hon släppt ny musik med jämna mellanrum.

När Erika nu har samlat ihop musiker efter flera framgångsrika år med bandet Erika Baier & The Business, är flera av dom barndoms idoler som tillsammans ska framföra Erikas originalmusik blandat med en och annan oldie från bluesskatten.

Musikerna som Erika har med sig har var och en, en lång karriär och mäktiga meritlistor bakom sig.

Erika Baier – sång

Greger ”knockout Greg” Andersson – munspel, gitar

Thomas Hammarlund – gitar

Urban Hed – Bas

Michael Johansson – trummor

Videoer med Erica Baier & The Business

__________________________________________________________________________

Kokomo Kings (S)

Svensk-danska bandet The Kokomo Kings har fått ett rykte om sig att spela en kompromisslös häxbrygd kokt på diverse rootsmusik, djupt förankrad i gammal skramlig blues. De har beskrivits som ”mer rock´n´roll än rock´n´roll” och ”energinivå 11”.

Kokomo Kings har spelat på klubbar och festivaler Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Spanien, Frankrike, Holland, Belgien och Storbritannien.

2013 släppte de debutalbumet ”Artificial Natural” och bandet fick snabbt ett rykte i blues- och rockkretsar. 2017 släpptes det andra albumet ”Too Good to Stay Away From” på det tyska skivbolaget Rhythm Bomb Records. Den tyska tidningen Blues News utsåg den till månadens album, och amerikanska The Blues Junction utsåg den till årets femte bästa album.

2018 blev de nominerade till bästa rockabillyband av Ameripolitan Awards i Memphis, och senare samma år vann de utmärkelsen ”Band of the Year” av engelska The Blues Lounge Radio Show.

Tredje albumet ”Fighting Fire With Gasoline” från 2019 fick bra spridning runt om i Europa. 1 oktober 2021 släpptes deras fjärde album ”A Drive-By Love Affair”

Bandet består av:

Martin Abrahamsson sång/gitarr

Ronni Boysen gitarr/körsång

Magnus Lanshammar kontrabas/körsång

Daniel Winerö Trummor

Video med Kokomo Kings

__________________________________________________________________________

The Lowdown Saints bildades under Corona-året 2020 i Gamla Stan Stockholm där de agerade husband varje vecka på legendariska Jazzklubben Stampen. Detta svetsade dem samman och skapade ett sound, sväng och en energi som verkligen gick hem hos publiken! Här talar vi en högoktanig blandning av Rhythm n´Blues, Oldschool Blues & fartfylld Rock n´Roll med bandets två gitarrister i fronten!

I början av 2021 gick de in i studio och spelade in debutalbumet ”Hit Me Hard” som släpptes i september förra året och som fått en hel del lovord! 

The Lowdown Saints består av;
den rutinerade Bluesmannen & tillika sjungande trummisen Tommy Moberg som ni även hittar som hyllad frontman i band som Trickbag och The Beat From Palookaville!

Gitarristen som på bara sju år gjort en raketkarriär och som nu tillhör en av de allra vassaste bluesgitarrister vi har här i Sverige – Hannes Mellberg!

På gitarr nr två hittar vi ynglingen som redan hunnit med att bo och spela i Nashville USA och som kommit fram genom Stockholms jam-scen – Felix Matthiessen!

Yngst i bandet på ståbasen hittar vi Karl Ivert som på kort tid gjort sig ett namn genom moget spel och stor musikalitet, detta har gjort att han anlitas även av andra akter som exempelvis Lisa Lystam Family Band!

Sist men inte minst kvällen till ära tar de med sig en special guest i form av multitaskande musikgeniet från The Beat From Palookaville – Torbjörn Eliasson på både piano & sax!

The Lowdown Saints – Live in Stockholm

The Lowdown Saints – Album Teaser

__________________________________________________________________________

The Alabama Lovesnakes (S)

Alabama Lovesnakes bildades 2006 i Karlstad, Sverige, under inspelning av Claes Nilssons countryprojekt ”The Wheels”. Sena kvällar i studion
väckte en oemotståndlig känsla i bandet som bara var tvungen att bryta sig loss – med blues.

Tolv år senare består bandet fortfarande av samma medlemmar,
och har avverkat otaliga mil och spelningar över hela Sverige, Norge, Estland och Frankrike. Bandet har varit en regelbunden headliner på Sveriges största bluesfestival, Åmåls Blues Fest, tolv år i rad och de väcker stor uppmärksamhet var de än spelar.

Repertoaren består huvudsakligen av triobaserad musik och bandets sound blandar inslag av blues från både Chicago och Texas, kombinerat med en grov nordisk kant, vilket tillför ett betydande inslag till bandets
attityd och groove.

Bandet har släppt tre fullängdsalbum: ”Nasty Weather” (2013), #Everybody’s Gotta Go” (2016) och ”III” (2018).

Med undantag för bluesen standard ”St. James Infirmary Blues” från deras första album har de koncentrerat sig på originalmaterial skrivet av Claes Nilsson. Bandet ”testar” låtarna på publik för ett par konserter innan man bestämmer sig för om de ska bli det eller inte inspelad i studion.

Deras senaste album, ”III”, spelades in under våren 2018 och släpptes
av On the Hill Recordings i augusti 2018. Den är tillgänglig över hela världen på cdbaby.com. Albumet innehåller tio låtar med originalmusik och får strålande recensioner.

Åmål Blues fest ”Alabama Lovesnakes ” Foto: Jan Westerling (c) 2019

__________________________________________________________________________

Bonita The Blues Shacks (D)

Bonita & The Blues Shacks med sångerskan Bonita Niessen från Sydafrika och bandet B. B. & The Blues Shacks från Tyskland

Bonita Niessen är en själfull blues- och soulsångerska från Sydafrika och bandet är från Tyskland och är ett av de mest respekterade inom genren. Kombinationen är oslagbar och visar på en djupgående kärlek och respekt för amerikansk blues och soul. Här bjuds på allt från Chicagoblues till rockabillyinfluenser, från soul till Texas-shuffle – allt på högsta musikaliska nivå och med maximal spelglädje!

Kombinationen av den själfulla blues- och soulsångerskan Bonita Niessen från Sydafrika och det tyska bandet The Blues Shacks visar på en djupgående kärlek och respekt för amerikansk blues och soul. Dom bjuder på allt från Chicagoblues till rockabillyinfluenser, från soul till Texas-shuffle på högsta musikaliska nivå och med maximal spelglädje. Bandets originella sånger och musik baseras på arvet av den afroamerikanska musiken, som hade sina glansdagar från mitten av femtiotalet till slutet av sextiotalet. Vintage music i sin renaste form.

Med Arlt-brödernas musikaliska hantverk: Andreas genreöverskridande gitarrspel och Michaels orädda munspelsstil och sång, tillsammans med Bonita Niessens kraftfulla, själsliga röst med djup känsla, intensitet och glädje har de funnit den perfekta kombinationen för att utforska den förbindelse mellan blues och soul som fanns på femtiotalet och blåsa friskt liv i bluesklassiker. Från att strängt ha ägnat sig åt fyrtio- och femtiotals Jump Blues och R & B har BBs nu mognat till att vara ett av Europas ledande samtida blues och soulband. Under mer än två årtionden har B.B. & THE BLUES SHACKS spelat sin unika mix av blues and soul över hela Europa och Amerika.

På scen:
Bonita Niessen – sång
Andreas Arlt – gitarr, sång
Michael Arlt – sång, munspel
Henning Hauerken – el och kontrabas
Andre Werkmeister – trummor och slagverk
Fabian Fritz – piano och orgel

Här är direktlänkor till:

Spotify: https://open.spotify.com/artist/5T7uDgGJwmG15dBF6gCL55
Web: http://www.bluesshacks.com
Facebook: https://www.facebook.com/bonitabluesshacks
Youtube: https://youtu.be/p372VS-0SIw
https://youtu.be/T6-G5UVyF84

Alt om Tidaholms Bluesfestival 2022

Kommentarer inaktiverade.